תקומת ישראל באת ובחרב

כיצד הצליחה מדינת ישראל להחזיק בנגב למרות שנועד למדינה הערבית

 

 

 נבקר במצפים שהוקמו ב-1943 ונראה את מפעל המים המיוחד שהוקם ברביבים, נבקר ביישובים שעלו ב-1946 ונסייר לאורך צינור המים המיוחד שהונח בעבורם. נתוודע לספור המופלא כיצד בתושיה ובתחבולה הצליחו כמה קציני מודיעין באמצעות כוחות קטנים לשלוט במרחב רווי בדואים עויינים עד להתמודדות עם הצבא המצרי הפולש.

כיצד שמרה המדינה על "אצבע הגליל"

 נתחיל בביקור בחצר תל חי ונלמד על גבורת תושביה. נספר את סיפורו של טרומפלדור מהצטיינותו במלחמת רוסיה-יפן דרך גדוד נהגי הפרדות במלחמת העולם הראשונה ועד לעמידתו בראש מגיני תל חי. נבקר במצודת כוח היא "נבי יושע" ובאמצעות המוזיאון החדש שנחנך שם נכיר את עלילות המקום בתקופת המאבק במרד הערבי ובמלחמת  השחרור. נצא להליכה רגלית בנחל קדש הסמוך ונטפס במצוקיו ולאחר מכן נסע למלכיה ונשמע על קרב התנועה מלא ההשראה שניהל שם "חקה" הוא יצחק חופי שאז היה מפקד פלוגה ולימים מפקד פיקוד הצפון וראש המוסד.

לא גבורים אנחנו כי מלאכתנו שחורה

בעקבות מלותיו המדוייקות של לוחם סיירת אגוז ראובן פוליטי הי"ד נכיר את הלחימה הסיזיפית שבין המלחמות בין החרמון להרי נפתלי. נבקר באתר ההנצחה של הסיירת ונשמע על נסיבות הקמתה ולחימתה העיקשת. נגלוש להליכה באפיק נחל חזורי הסמוך ונכיר מקרוב את מאפייני השטח הקשים שליוו את הלחימה באזור. מכאן נעפיל להר דוב ונשמע על הלחימה כנגד הפתח לנד מראשית שנות ה-70 ועד למלחמת שלום הגליל. נרד חזרה לעמק החולה ונעלה למצפה בניה שבמגב עם. כאן תיפרס לעינינו זירת ההתמודדות עם המחבלים ונספר על הקמתה בשנייה של אגוז כיחידה מיוחדת ללחימה בחזבאללה.

המלחמה על המים

נצפין לקבוץ כפר הנשיא ולאורך דרך הנוף המלווה את הירדן ההררי נראה את שרידי מפעל  המים שהחלה ישראל להקים במקום זה. נמשיך לתל דן, נצפה על מעיינות הנוחיילה ונשמע על הלחימה שהייתה סביב המעיינות הללו.  נעלה למצפה דדו שבמטולה ונראה את תואי מפעל ההטיה שיזמו הסורים. כאן גם נשמע על ימי הקרב באמצעות טנקים וחיל אוויר שעצרו את המיזם הערבי. נסיים באשד כנרות בביקור באתר המוביל הארצי שהשלמתו סימלה את הניצחון הישראלי במלחמה על המים.

חמש דקות מכפר סבא

נלמד על הלחימה במרכז הארץ מימי המרד הערבי ועד לכיבוש השומרון במלחמת ששת הימים. נבקר בקיבוץ רמת הכובש הסמוך לכפר סבא שהיה מוקד להתקפות קשות בימי המרד הערבי. נצא לקו התפר הסמוך ונשמע על הסכמי אי-לוחמה מיוחדים שנרקמו באזור זה בימי מלחמת השחרור כדי לאפשר את קטיף היבול החקלאי בשתי האוכלוסיות. נעלה לתצפית המצוינת ליד הישוב צופים נראה את הכפר פלמה ונשמע על פעולות התגמול הכושלות בראשית שנות ה-50 שהיו זרז להקמת יחידה 101 ונלמד על השפעתן משני צידי הגבול. נצפה על משטרת קלקיליה ונספר את סיפורו של הלוחם המיוחד ירמי ברדנוב שנהרג בפשיטה על משטרה זו.

המאבק על הדרך לירושלים כביטוי ליכולות מדינתיות

אף על פי שהמלחמה על הדרך לירושלים נטשה עוד קודם להקמת המדינה הרי בניהולה באו לידי ביטוי מיטב יכולותיו של הישוב המאורגן כמדינה בדרך. נפתח במזכרת בתיה שהייתה נקודת יציאה לשיירות לירושלים, נראה את האוטובוס הממוגן ונלמד על מפעל שריון כלי הרכב. נמשיך למצפה הראל ובמיצב לסבלי דרך בורמה נשמע על המאמץ המגוון והמקיף להעברת האספקה בימים שבהם עדיין לא הייתה הדרך עבירה לכלי רכב. נמשיך לעינות סוסין ונראה את שרידי קו השילוח  - מפעל המים שהוקם בקצב מסחרר וסיכל את מאמצי הערבים להשתמש בצרכי השתייה של תושבי ירושלים כמנוף לחץ. נסיים בסרפנטינה הגדולה ונתרשם מהמאמץ ההנדסי שהעמיד את הדרך כעובדה מוגמרת לפני כניסת ההפוגה הראשונה לתוקף.